Termékek
Hétfő-Péntek: 9:00 - 17:00
Szombat-Vasárnap: ZÁRVA
(22) 507-415

 


 

Mi az a laminált felületű beltéri ajtó?

A gyártók egy erős PVC fóliával vonják be az ajtólap felületét és a tokmagot is. A felület és a tok egy strapabíró együttest alkot. A egyedi laminált ajtó általában kisebb üzemekben , centiméteres pontossággal szabványtól eltérő méretekben készülnek. A felhasznált lapfelület alkalmazását tekintve általában a melamin akril felületű ajtóval megegyező strapabíró hátfallemez.

A tok strapabírásának felzárkóztatása képpen általában már egy jóval ellenállóbb papírvázas fóliát használnak és a tokmag igen sérülékeny sarkos élét egy alkalmazott technológiának megfelelő rádiusszal legömbölyítik , így megakadályozva a fólia leválását és fokozva az ajtó strapabíróságát.

Mi a dekorfóliás beltéri ajtó?

A dekor vagy dekorfóliás ajtó mindenkinek mást jelent. A valóságban egy MDF vagy faforgács lemez amelyre, mondjuk így bevonatként egy papír dekorfólia réteg kerül, így nincs szükség sem az ajtó tokon sem a lapon festésre, mert így a nyílászáró végleges felületkezeléssel van ellátva. A fólia színek általában a hagyományos autentikus fatípusokra korlátozódnak úgymint: Fehér, bükk, tölgy, éger, dió, wenge, juhar, mahagóni, stb. Az ajtó belseje általában könnyített szerkezet, magyarán papírrács.
A dekorfóliás beltéri ajtók az ajtók hierarchiájában a legalsó lépcsőn foglalnak helyet, vásárlóközönségük az ára miatt választja ezt a terméket, tipikus takarékos beruházói választás új építésű lakóparkok és társasházak esetében.

Egy 30-40 000 forintos beltéri ajtó miért számít olcsó ajtónak?

Végleges felületkezelésű utólag szerelhető átfogó tokos beltéri ajtó viszonylatában mindenképp olcsónak számít.
Természetesen létezik ajtó felületkezelés nélkül, tehát Te, otthon még fested, csiszolod, szegőlécezed. Ez a fajta ajtó általában nem utólag szerelhető, azaz UTH tokos.
A felületkezelést igénylő „barkácsáruházas” beltéri ajtóknál, ha az anyag, munkadíj-munkaidő figyelembevételével kiszámolod mennyibe kerül az ajtó felületkezelése, bizony elkeserítő eredményre számíthatsz. Azt sem nehéz kitalálni, hogy amennyiben Te magad végzed el ezt a munkát, és különösebb tapasztalattal nem rendelkezel fa ajtók felületkezelés terén, milyen végeredményre számíthatsz...

Műszaki Kérdések:

A legtöbbet ismételt beltéri ajtó beépítését érintő kérdés: MI AZ A FALKÁVA ?

Sajnos teljesen általános, hogy vagy a tervezőnél, vagy a kőművesnél "elvész" a falkáva, nekik különösebben nem hiányzik, és a vevő is csak akkor szembesül ennek a dolognak a hiányával, amikor az ajtó beépítésére kerülne a sor.

A mai modern ajtók utólag szerelhető, állítható átfogó tokkal készülnek:

Utólag szerelhető tok, mert már a kész, levakolt, lecsempézett, lefestett falra épül rá, a beépítés nem jár semmiféle kosszal, tehát akár nyugodtan bent lakhat a család a lakásban, amikor jön az ajtó! Azért is szerencsés az ajtók beépítését a legutolsó, akár a költözés utáni pillanatra időzíteni, mert így kizárhatjuk az esetleges sérülések keletkezését.

Ha nincs falkáva építeni kell gipszkartonból vagy Ytong felhasználásával.

Állítható tok, mert a névleges mérethez képest plusz 10 - 15 mm - állíthatósággal rendelkezik, így egy 120 mm -es falvastagság esetében az ajtó tokja 130 - 135 mm- ig kihúzható, így az esetleg elfelejtett plusz csempevastagsággal, vagy a görbe fallal sem lesz probléma.

A szükséges minimum falkáva kiállás 50 - 100 mm - közé tehető.

Ezeken a képeken láthatjuk az átfogó tok szerelési hézag és rögzítő PUR-hab nélküli elméleti pozícióját.

  

Ne feledkezzünk el az ajtó felső tokjáról sem! Ott is kb. 50 mm - es falkáva szükséges!


Ezen a képen világosan látszik, hogy miért nem lehet a levegőbe ajtó tokot rögzíteniMi az a papírrács betétes beltéri ajtó?

Senki ne ijedjen meg, semmi szörnyű dolog nincs benne, manapság szinte minden gyártó ajtójában - még annak is aki felső kategóriaként hirdeti az ajtóit - papírrács található.
Ha egy egészséges magyar férfiember rááll egy papírrács betétes ajtó közepére, az ajtó sem recsegni, sem eldeformálódni nem fog, páratartalomnak és környezeti hőmérsékletváltozásnak is meglepően jól ellenáll, tehát papírrács egy jól kitalált stabil megbízható szerkezet.

Miből van a beltéri ajtó tokja?

A tok általában faforgácslap vagy MDF. Mostanság inkább előtérbe került az MDF mag, mert a páratartalomra kevésbé érzékeny és sokkal jobban megmunkálható továbbá rugalmasabb.

Mi az az egyedi vagy méretre gyártott beltéri ajtó?

A méretre gyártott beltéri ajtó általában a lakásfelújítások, és a nem kellően figyelemmel kísért építkezések ajtajai. Ebben az esetben általában az (MSZ) magyar szabványos sztenderd nyílászáró kiesik. Ilyenkor jön a 4 -6 hét alatt elkészülő egyedi ajtó. Ezeknél a termékeknél az egyedi általában azt jelenti, hogy a tokszár vagy a tokfelső méretre szabásával centiméter pontossággal készül az ajtó. A dekorfóliás vagy laminált ajtók esetében kasírozással az igényes furnér ajtó esetében vákuum ágyas technologiával készülnek a nyílászárók.

Mi az az MSZ szabvány?

Általában nálunk a magyar azaz MSZ szabványú ajtókat részesítik előnyben ahol a falnyílás méreteket adja meg a tervező, lakberendező és szerencsés esetben ilyen méretekre falaznak a kőművesek. A méretek 650, 750, 900, 1000 mm szélességi méret egyszárnyú ajtó esetében és 2100 mm magassági falnyílás méret.

Mi az a PVD kilincs?

A PVD egy rendkívül nagy keménységű és igen tartós bevonat. A PVD felülettel ellátott réz kilincseinket kül- és beltérre egyaránt ajánljuk. A gyártó 20 év garanciát nyújt erre a felületre.
Az eloxált alumínium, a fényes illetve a matt króm felületű réz és zamak ajtó kilincseink kül- és beltérben való használatra egyaránt alkalmasak, mivel ezek felülete kemény, tartós, ellenálló.
A rozsdamentes acél kilincseket kültéren és beltérben egyaránt jól használhatók.
Ajánljuk továbbá olyan nagy páratartalmú helyiségekbe, ahol más kilincsek korrodálódnának, pl. szauna.

Mi az a WC záras ajtó kilincs?

Ezeket a kilincseket jellemezően mellékhelyiségekre, vizesblokkokra szokás választani. Alkalmazásukkal könnyebb és gyorsabb a WC ajtó bezárása, biztosítása, nem kell kiálló és folyamatosan elvesző kulcsokkal bajlódni. A belső helyiségben egy picike karocskát elfordítva zárjuk az ajtót, és a zárt állapot gyakorlatilag kívülről is látható, ezzel is elkerülhető a bent lévő fél felesleges zaklatása.

Beszorult gyerekektől nem kell tartani, ezek a zárak kívülről akár egy pénzérmével is könnyedén nyithatóak.
WC záras ajtó kilincs esetében fel kell készülnöd egy kis felárra mind az alkalmazott zártest mind a kilincs esetében.

A beltéri ajtó hány pánttal készül?

Az attól függ milyen árkategóriában választottál beltéri ajtót. Az alacsonyabb árfekvésű széria méretű ajtók 2 darab kétrészes nikkelezett pánttal rendelkeznek, a méretre gyártott beltéri ajtó azonban minden esetben rendelkezik egy extra harmadik pánttal is a nagyobb strapabíróság és alaktartósság elérése érdekében legyen ez furnér ajtó, CPL ajtó, vagy festett ajtó.

Mennyit lehet levágni az ajtó aljából?

Semennyit! A beltéri ajtó aljából levágni csak áldozatok árán lehet. Az ajtólap statikailag garantáltan meggyengül, hiszen az alsó keretet elvékonyítjuk az üveg - felület arány elcsúszik, az alsó élletörés eltűnik (hajlamosabb lesz az ajtó a felületi sérülésre).

Szolgáltatás: felmérés, telepítés, szállítás témában

Természetesen, azonban a beltéri ajtó tartósságát nagyban befolyásolja a beépítés minősége. Az esetleg ferdén vagy nem megfelelően beállított ajtó lehet hogy megfelelően funkcionál, de a szakszerűtlen beállításnak köszönhetően lehet hogy idővel vetemedni - deformálódni fog. Ha biztosra akarsz menni a nálunk alkalmazott telepítő szakemberrel építtetsz be, így a garanciális kérdéseknek is elejét veszed. A felmérést is a telepítő szakemberek végzik, ezért a beépítéskor már ismerős területen dolgoznak, így tisztában lesznek az esetlegesen felmerülő problémákkal, amire előre fel tudnak készülni.

Mennyi idő alatt készül el egy beltéri ajtó?

Ez attól függ, milyen ajtót választasz
Ha szabvány laminált tele beltéri ajtó a választásod, akkor kb egy hét után átveheted, ha üveges típust választasz, akkor kb 3 hét.
Ha egyedi gyártású CPL, fafurnér, vagy festett ajtó a választásod, akkor 4-6 hét a gyártási határidő, hiszen egyedileg a Te igényeid szerint a Te nyílásméretednek megfelelően készül az ajtó.

A lakótelepi lakás beltéri ajtói

A mai panellakások ajtói már nem mai darabok, így igen nagy az igény ezek teljes cseréjére. A lakótelepi panellakások annak idején szovjet, dán stb. minták és tervek alapján készültek. Sok lakásfelújító gondolja, hogy mivel a panel lakás egyforma így oda könnyen és olcsón megoldhatja a beltéri ajtó cseréjét hiszen széria méretek. Sajnálatosan ez nem így van, a szabvány méret még igaz lehet, de sajnos az nem magyar szabvány mint inkább szovjet vagy dán. Ezért ebben az esetben csak egyedi méretű ajtó vásárlására van lehetőség.

Tolóajtó helytakarékossági szempontok miatt

A tolóajtók napjainkban egyre nagyobb érdeklődésnek örvendenek, mindenki szeretne az egyre szűkülő négyzetméretű megfizethető áru lakásokba, helyet megtakarítani ezekkel az olykor praktikusnak tűnő megoldással, nézzük át röviden a felhasználási helyeket és a beépített tolóajtók előnyeit hátrányai.A fal előtt futó tolóajtók általában keresettebbek a falban futó társaikkal szemben, hiszen gyorsan komoly kompromisszumok nélkül telepíthetőek. Kivitelük dizájn szempontjából teljesen azonos lehet a lakás többi részén található beltéri ajtókkal. Természetesen a tolóajtóknál is elérhető a teljes egészében üveglapból álló kivitel amely kiválóan alkalmas a sötétebb előszobákba vagy gardrób szobákba, ahol fontos szempont, hogy elegendő fény álljon rendelkezésre.

A beltéri ajtó hőszigetelő képessége

Minden olyan esetben, amikor egy beltéri ajtó két jelentős hőmérsékletű helyiséget választ el egymástól lényeges az ajtó hőszigetelő képessége. Normál hétköznapi lakásokban ilyen helyiségek jellemzően a garázsok, pincék és kamrák, ahova nem feltétlenül speciális szerkezetű hőszigetelő anyaggal ellátott ajtót szokás telepíteni, aztán az ajtó szerkezetét a lehető legrosszabb, de megfizethető árú betéttel szokás gyártani. Ilyen anyagok a farost, vagy furatolt faforgács betét, lenrost betét, stb. Az ajtó légzárása is elkerülhetetlen, ezért a normál gumitömítésen túl küszöbbel, automata küszöbbel kell az alsó rést eltömíteni. Fontos a tokozat PUR habolását pamacsolás helyett folyamatos kitöltéssel rögzíteni. Hőszigetelő beltéri ajtónál lehetőleg kerüljük az üvegezést, vagy dupla, esetleg hőszigetelt üveggel rendeljük azt.

De kültéri kapcsolatú helyiségre, ahol a hőmérséklet differencia meghaladja a 15 C -t, és az ajtó ki van téve a különféle környezeti elemeknek, NEM SZBAD beltéri ajtót telepíteni!

 


Fontos hírek

AKCIÓ

Az akció érvényes a készlet erejéig

Bővebben...

Elérhetőség

Címünk és telefonszámunk a következő:

Cím: 8000 Székesfehérvár, Hadiárva u. 2.
Telefon: 06-22-507-415

Mobil: 06-20-566-8831
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Web: www.fehervariajto.hu